1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Vargmötet: Tre ansökningar om skyddsjakt inne

Det var olika åsikter, frågor – och även en del oro på informationsmötet om Södertörnsvargen i Haninge på tisdagen. Rovdjursexperterna fick bland annat frågor om risken för att vargen, som varit ovanligt orädd för tätbebyggelsen, skulle angripa Haningebor. Tre ansökningar om skyddsjakt på vargen har nu kommit in.

Hur ska man bete sig om man ser vargen? Är den farlig? Bör den inte sövas och flyttas?

Det talades på förhand om en fullsatt aula på Fredrika Bremer-gymnasiet i Handen.

Riktigt så många kom inte.

Men trots en del tomma platser bedömer länsstyrelsen att det var över 300 på plats.

2530765-650x

Rovdjursexperter på plats
Frågorna i Haninge har varit många på senare tid, och på tisdagen fick många svar direkt från expertisen.

På plats fanns rovdsjursforskaren Jens Frank från Viltskadecenter, länsstyrelsens två rovdjurshandläggare Arne Söderberg och Mikael Fransson samt miljödirektören Göran Åström och pressinformatören Emelie Nyman.

Emelie Nyman på länsstyrelsen. Foto: Sara Burman Foto: Länsstyrelsen i Stockholm

Emelie Nyman på länsstyrelsen. Foto: Sara Burman Foto: Länsstyrelsen i Stockholm

– Skulle jag sammanfatta åsikterna och frågorna så upplever jag att det både var oroliga personer som vill veta hur man ska bete sig, och trygga personer. Där var både de som tycker att vargen ska få vara kvar och de som inte tycker det. Det var också de som undrade över om det finns mer än en varg på Södertörn som det ryktats lite om. Men länsstyrelsen har ju bara uppgifter om denna vargtik, säger Emelie Nyman.

Det finns inga tillräckligt starka skäl i dag.
Emelie Nyman på länsstyrelsen om ansökningarna om skyddsjakt
Mer generellt så ville djurägare veta hur man ska skydda sina djur.

– Det handlade bland annat om rovdjursstängsel, och hur vanligt det är att varg angriper djur. En del undrade också över risken för angrepp på människor, men den risken är ju så gott som minimal, säger Emelie Nyman.

Det stod också klart på mötet att tre ansökningar om skyddsjakt på vargen nu kommit in.

Inte skäl för skyddsjakt
– Det ska ju finnas starka skäl till skyddsjakt, och länsstyrelsen tittar givetvis på ansökningarna som kommer in. Men det finns inga tillräckligt starka skäl i dag, säger Emelie Nyman.

Många tycker att ett informationsmöte om vargtiken, som snart hållit till i Haningetrakten i ett halvår, borde ha hållits betydligt tidigare.

– Men vi har prioriterat att vara ute i fält och följa upp händelser och observationer. Vargen i Riala har ju också funnits att ta hänsyn till. Det har tyvärr inte funnits resurser tidigare, säger Emelie Nyman.

– Vi har ändå svarat alla som ringt och mejlat, och vi har varit ute mycket i media. Visst, kanske man skulle ha haft mötet tidigare, absolut, men vi har inte haft möjligheterna.

Källa: https://mitti.se/nyheter/vargmotet-ansokningar-skyddsjakt/?omrade=botkyrkasalem