1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

FN: Avskeda sexbrottslingarna inom Vatikanen

I en hård rapport fördömer FN:s kommitté för barns rättigheter i dag Vatikanen för att inte ingripa tillräckligt kraftfullt mot bland annat pedofili, barnpornografi och förbud mot preventivmedel och abort.

”Chockerande”, SVT:s korrespontent Katarina Kappelin kommenterar FN:s kritik mot Vatikanen. Foto: SVT/TT

”Chockerande”, SVT:s korrespontent Katarina Kappelin kommenterar FN:s kritik mot Vatikanen. Foto: SVT/TT

Rapporten är i alla avseenden chockerande. Men värst är att den gör klart att dussintals barnsexbrottslingar i den katolska kyrkan fortfarande uppges vara i kontakt med barn.

Tortyr och slaveri

I texten refereras flera fall, där präster eller katolska institutioner har utnyttjat och plågat barn. Vad gäller de så kallade Magdalena-tvätterierna på Irland som ”tog hand” om unga prostituerade, talar rapporten om ”tortyr och andra grymma och förnedrande behandlingar eller bestraffningar”. Flickornas identitet togs ifrån dem, de arbetade som slavar och utsattes för sexuellt utnyttjande och aga. Om de blev gravida togs deras barn ifrån dem. Tvätterierna stängdes först 1996.

Här som i andra fall uppmanar rapporten Vatikanen att ingripa mot de skyldiga, att omedelbart avlägsna pedofiler som fortfarande arbetar med barn och kompensera offren. Även biskopar och andra högre ämbetsmän i kyrkans administration måste ställas till svars, bland annat för att ha ”skickat välkända barnsexbrottslingar från församling till församling eller till andra länder för att försöka att dölja dessa brott.” Kommittén vill också att Vatikanen ska öppna sina arkiv om pedofili och sexuellt utnyttjande av barn.

Offentliggör kommission

Rapporten hotar nu att rasera mycket av den goodwill som påve Franciskus har byggt upp sedan han blev påve i mars i fjol. I december förra året tillsatte påven en särskild kommission för att skydda barn. FN:s rapport uppmanar nu Vatikanen att kommissionen ska utreda alla fall av sexuellt utnyttjande av barn som har kommit fram genom åren. Enligt tidigare pressuppgifter rör det sig om cirka 4 000. Man borde också bjuda in representanter från det civila samhället och offentliggöra sina resultat.

Vatikanen sade i ett uttalande att man ska göra en noggrann utvärdering av rapporten, men att man beklagar att den på vissa punkter ”inkräktar på den katolska kyrkans lära om individens värdighet och religionsfrihet”.

Källa: http://www.svt.se/nyheter/varlden/fn-avskeda-sexbrottslingarna-inom-vatikanen