1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Vildarna i Haninge

Vem äger mandatet? Partiet eller personen?
FOTO: SYDSVENSKAN.SE, JESSICA GOW

För vissa kom det som en chock, för andra var beskedet väntat, men för de flesta fick misstankarna en bekräftelse. På det senaste kommunfullmäktige meddelade Miljöpartisten Yvonne Radestam att hon lämnar sitt parti efter 35 år. Hon uppger att hon känner sig trakasserad av en partimedlem och vill därför inte längre vara med i den gruppen. Däremot lämnar hon inte sin plats i kommunfullmäktige. Det är här hon blir en så kallad politisk vilde.

Radestam är inte ensam vilde här i Haninge. Kommunfullmäktige i Haninge har efter Radestams avhopp, idag tre vildar vilket är ett stort problem för den politiska majoriteten.

Sepideh Erfani meddelade förra året att hon lämnar Folkpartiet och går med i Socialdemokraterna. Därmed tillhör hennes mandat i fullmäktige fortfarande Folkpartiet men som medlem i S röstar hon med oppositionen. Detta har även Yvonne Radestam gett utryck för att hon tänker göra. Faktum är precis som Miljöpartiets gruppledare Anna Melker säger i en kommentar till Haningeposten, att Radestam oftast röstat tillsammans med oppositionen det senaste året. Den tredje vilden i Haninge är en f.d. Sverigedemokrat som ingen riktigt har koll på.

Fenomenet med de politiska vildarna är inte unikt för Haninge. En artikel från SR, Hallandekot (120310) uppger att antalet politiska vildar har varit rekordhögt under förra mandatperioden. Detta vilar på en enkät som Dagens Samhälle tagit fram där 108 ledamöter avsagt sig sitt medlemskap i partiet de gick till val med, och idag är politiska vildar. Vissa har sökt medlemskap i ett nytt parti, andra är partipolitisk obundna. Det är i princip en fördubbling från mandatperioden innan.

Det har nu gått drygt ett år efter valet, och redan nu har Haninge tre politiska vildar. Om trenden fortsätter i samma takt kan konsekvenserna för den politiska majoriteten bli stora. Men min fundering är dock, varför flyr de från den politiska majoriteten?

Det kan bero på att Haninges politiska ledning består av en sammansättning av 5 partier, allianspartierna tillsammans med Miljöpartiets 4 mandat. Moderaterna i Haninge har 21 mandat och har den enda kommunalrådsposten, samt ordförandeskapet i kommunstyrelsen. De har kört en hård linje där resterande allianspartier och MP fått vika sig och anpassa sig till moderat politik.

Skämtet som cirkulerar bland den politiska majoriteten är begreppet streckpartiet där man skojsamt menar att de tre vildarna kan bilda ett eget parti. Streckpartiet kommer från den beteckning, eller det streck de får i fullmäktige (-) när de lämnat sitt parti. Och visst kan vi alla skoja om det nya streckpartiet i Haninge, men faktum är att detta streckparti borde skrämma moderaterna en hel del. Streckpartiet är faktisk med sina tre mandat större än både Centern och Kristdemokraterna med sina två mandat var.

De politiska vildarna måste som alla andra ha möjlighet att få avsluta och påbörja medlemskap efter vad de känner ligger rätt till för dem just då. Ett problem som ofta debatteras är att man anser att vildarna använt sig av partiets namn för att komma in i fullmäktige och därefter kört sitt eget politiska race. Kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Martina Mossberg tycker att vildarna borde förbjudas. Lämnar man ett politiskmedlemskap inom sin tid som ledamot i fullmäktige, bör man även lämna sin fullmäktigeplats.

Andra menar, däribland vildarna själva, att de tror mer på personvalssyystemet och ett brett samarbete.

Ser man på Österhaninge församling, kan man hålla med om att ett brett samarbete är viktigt. Där har man sett värdet i att en kompetent ledare leder och där har man kopplat bort partipolitiken. Trots att Socialdemokraterna är i opposition, har Robert Noord tillträtt som ordförande efter att Tommy Lundin från FOG avsagt sig sitt uppdrag. Enligt Moderaternas ledare i kyrkan, Mauritz Carlsson, handlar det om att lägga partipolitiken åt sidan och se vad som är bäst för församlingen.

Moderaterna i Haninge kanske borde lära av Österhaninge församling när det gäller samarbete över partigränserna, annars finns det risk för att den politiska majoriteten behöver ge sig ut på viltjakt.

Darina Agha

 

Källa: