1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

David Nzinga, ung skådespelar talang från Jordbro tar plats på filmduken – Haningeposten på visning av pilotfilmen ”Alex”.

Scener ur "Alexs" med David Nzinga. Mikael Cross - Producent

Scener ur “Alexs” med David Nzinga. Mikael Cross – Producent

 

Haningeposten fick hänga med David Nzinga, en av Haninges unga skådespelartalanger på visning av pilotfilmen till planerade TV-serien ”Alex” på Filmhuset i Stockholm. David har en ledande roll i TV-serien som är ett action-drama regisserat av Richard Jarnhed och producerat av Mikael Cross, Mikael Cross Film och Tobias Nordquist, Bluegrass Productions. Manus är skrivet av Petra Sandqvist.

 

Huvudrollen, den infiltrerande polisen Alex, spelas av juggetorpeden från Snabba Cash, Dragomir Mrsic, och David genomför fram en våldsam slagsmålsstuntscen mot stjärnan.

21-årige David Nzinga från Jordbro har stora planer för framtiden. Vid ung ålder, utan någon riktig skådespelarutbildning eller några riktiga kontakter inom skådespelarsfären har han lyckats etablera sig i filmbranschen. Nu är han aktuell i pilotfilmen till den förhoppningsvis kommande TV-serien ”Alex” där han bl.a. spelar mot juggetorpeden, Dragomir Mrsic i Snabba Cash.
Genombrottet fick David med rollen som ”Big Willy” i TV-serien ”Familjen Babajou” som visades på Svt och nominerades till tv-priset Kristallen. Därefter har fler och fler erbjudanden om olika filmroller kommit.

– Det är min syster jag har att tacka, hon fick mig intresserad och uppmanade mig att satsa på skådespeleriet. Jag har alltid varit en showare, älskar dans, sång, teater och att pröva på nya saker. Jag testade lite statistroller, men det var inte så kul, sedan blev jag tipsad och sökte rollen som Big Willy i TV-serien ”Familjen Babajou”. Av 100 sökande fick jag rollen. Jag var 17 år när jag spelade in den och var fortfarande ganska osäker på vad jag ville göra i livet då jag hade skolan och fotbollen vid sidan om, samtidigt insåg jag inte riktigt hur stor den här serien egentligen var förrän den blev nominerad till Kristallen och jag fick gå på röda mattan och träffa TV-profiler. Efter det blev jag inspirerad och mer peppad till att börja satsa på allvar och våga drömma om en skådespelarkarriär, säger David Nzinga.

Andra filmer som David medverkat i är Arne Dahls ”De största vatten” som släppts på dvd (och väntas visas på TV i slutet av året), Johan Falks serie med en stuntscen och kortfilmen AFRO, i rollen som Abu, av Ninja Thyberg som visas på filmfestivaler och blivit väl uppmärksammad. David har spelat in rollen som Colt i ”7even nation army”. Den har premiär i år och spelades in i Spanien. Han medverkar även i kortfilmen Triangulo (som är inspelad framför en greenscreen) av Pablo Fernandez.

– Det är inte ofta man ser svenska skådespelare i Sverige med Afrikansk bakgrund i stora ledande filmroller, jag skulle vilja bryta den trenden och se till att även filmbranschen hänger med i ett mer realistiskt 2012, jag kanske blir Sveriges motsvarighet till Sidney Poitier i framtiden, säger David och skrattar.

I novellfilmen ”Res dig inte”, även den är producerad av regissören Richard Jarnhed, bakom ”Alex”, har David spelat en ledande roll. Temat i filmen är en allvarlig misshandel på en fest med ungdomar i en lägenhet. Filmen har visats i TV och på skolor runt om i landet i ett projekt, ”Akta huvudet”, som ingår i ett samarbete med Unga Kris, Hjärnkraft och Karolinska Institutet University Press. I projektet har det ingått workshops och påverkanssamtal efter filmvisningen i syfte att reflektera över det egna ansvaret och sina egna handlingars konsekvenser i en situation där en konflikt eskalerar till våld och misshandel som i filmen. David ägnade en tid efter filmen i projektet och åkte runt och föreläste om våld på skolor.

– Jag lärde mig själv väldigt mycket av projektet med ”Akta huvudet” och om gatuvåld. Det var givande att lyssna på ungdomar på skolor när de berättade sina upplevelser och jag märkte att vi inte är så olika vart än i Sverige vi bor. Det var ett viktigt antivåldsprojekt som jag tycker alla ska få ta del av. Vi stötte ofta på skolor där lärare och föräldrar gav en bild av att det inte förekom våld bland eleverna. Det visade sig snart inte stämma. När ungdomarna kände sig trygga i att berätta sina upplevelser kunde de vittna om annat. Gatuvåldet har inget ansikte, det uppenbarar sig i olika former. Jag tror projektet var lyckat eftersom vi var ungdomar som uppmärksammade den här frågan, de kunde relatera till oss på skolorna och man kände ”en connection, en magisk feeling” av förståelse, säger David.

Regissören Richard Jarnhed beskriver David Nzinga som en bra skådespelare.

– Jag har bra erfarenhet av David från min tidigare novellfilm där han gjorde ett bra jobb. Till ”Alex” spelade vi in hela pilotfilmen på endast fyra dagar och serien påminner om en amerikansk 70-tals action med inspiration av The Wire. Vi har försökt undvika poliskontoret och hålla oss mer på gatan i den här serien. Om vi spelade in hela piloten med många action- och stuntscener på bara fyra dagar, tänk vad vi kan åstadkomma med en hel säsong? David kan spela den här tuffa killen i serien för han har en bra fysisk styrka och sjukt bra närvaro. Jag ville ha med honom igen, och min förhoppning är nu att locka finansiärer och TV-bolag att satsa på den här serien. Det är en visuell, skitig och hårdkokt actionhistoria om gatsnuten Alex och hans skitiga värld, som jag är övertygad skulle uppskattas av TV-publiken, säger Richard Jarnhed.

Producenten Mikael Cross tycker att det var ett nöje att arbeta med David under inspelningen av ”Alex”. Han berättar även att responsen på ”Alex” har varit positiv och att de ligger i dialog med olika tv-kanaler just nu.

– Det här är ett spännande och intressant koncept och vi har fått väldigt positiv respons på ”Alex”. Mina förhoppningar med serien är att det blir en succé och att tittarna kommer vilja se mer. Det är viktigt att påpeka att ”Alex” är ett arbetsnamn och vad det slutgiltiga namnet på serien blir är ännu inte bestämt, säger Mikael Cross.
David gjorde bra ifrån sig. Han är en talangfull och duktig skådespelare och det var ett nöje att jobba med honom, avslutar Cross.

– Det finns stor potential i Jordbro och Haninge och jag vill vara med och uppmuntra den. Jag tror att mitt genombrott och möjligheterna därefter kan inspirera fler från Haninge till att våga drömma och satsa.  Jag vet att vi kan åstadkomma mycket, avslutar David Nzinga.

 

Källa: