1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Louise bygger attefallshus för uthyrning

Louise Jentzen i Huddinge är en av de få som bygger ett attefallshus för att hyra ut som bostad. Hon tror att krångliga regler skrämt bort många.

I ett villaområde i Huddinge, söder om Stockholm, pågår en febril aktivitet. Där bygger Louise Jentzen ett attefallshus på tomten, ett hus som hon ska hyra ut som bostad.

– Min dotter är 14, och med tanke på bostadssituationen så kanske hon får bo där då hon vill flytta hemifrån. Men framförallt är det för att hyra ut och få in en sidoinkomst så att man kan ägna sig åt livets glädjeämnen istället, säger Louise Jentzen.

Har ritat själv
Hennes attefallshus utnyttjar reglerna maximalt, det är 25 kvadratmeter stort och fyra meter till taknocken. Dessutom står det nära inpå grannens tomt, så hon har lovat att plantera så att grannen ska slippa insyn från de nya boende.

Louise Jentzen har ritat huset själv, och byggt det mesta även om hon haft hjälp. Men hon är rätt ensam i sitt slag. Huddinge är visserligen den kommun där flest ansökt om att bygga ett attefallshus med en så kallad komplementsbostad, men det rör sig om 75 ansökningar. I nuläget har 33 av dem fått startbesked.

Bara 509 komplementbostäder
Totalt har bara 509 komplementsbostäder fått startbesked i hela landet. Långt under de 200.000 bostäder som Villaägarnas riksförbund hoppades på. I grannkommunen Stockholm, med stor yta och omskriven bostadsbrist, byggs det inga komplementsbostäder alls. Något som får Louise Jentzen att hoppa till.

– Inte en? Är det sant? utropar hon.

– Då känns det ju nästan som att lagen är en liten flopp.

Tror krångel skrämmer
Louise Jentzen har en egen teori om varför inte fler bygger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Folk har blivit skrämda av att de har hört att det tar väldigt lång tid att få tillstånd, och dessutom kostar det ju en slant, säger hon.

Reglerna för attefallshus ska vara enkla, men det håller hon inte med om.

– Det tog otroligt lång tid innan jag fick startbesked. Jag fick springa till kommunen med så många handlingar att efter ett tag så kändes det som att jag var vid en normal bygglovsansökan.

Så det var inte så mycket enklare?

– Nej, och rutinerna var ju inte fastställda innan. En annan trodde ju att de skulle veta hur de ska hantera den här typen av ärenden. Men de uppfann hjulet under resans gång, säger hon.

Källa: svt.se